Експерти предупреждават, че милиони хора в Европа, Северна Америка и Австралия ще умрат от инфекции, причинени от супербактерии, ако държавите не започнат да обръщат повече внимание на заплахата от такива бактерии и борбата срещу тях, пише АПФ.

Супербактериите са тези, които са резистентни към повечето известни на човечеството лекарства и антибиотици.

Супербактерии ще убиват хора на всеки три секунди

Супербактерии ще убиват хора на всеки три секунди

Необходима е революция в начина, по който се използват антибиотици

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че са възможни "катастрофални последици" за общественото здравеопазване, ако не се увеличи основната болнична хигиена и се намали ненужното използване на антибиотици.

Резистентните към лекарства бактерии вече взеха живота на повече от 33 000 души в Европа през 2015 година, сочат данни от ново проучване.

В свой доклад експертите от ОИСР алармират, че жертвите могат да надминат 2.4 милиона души до 2050 година.
Според доклада разходите за лечение на такива инфекции ще достигнат средно 3.5 милиарда долара годишно, като това се отнася за всяка държава от трите континента.

Микеле Чекини, експерт по обществено здравеопазване към ОИСР, обяснява, че държавите вече изразходват средно 10% от своите бюджети за здравеопазване за лечението на инфекции, причинени от супербактерии.

езистентните към антибиотици бактерии ще излязат много по-опасни от гриповете, от ХИВ и туберкулоза, ако държавите не предприемат мерки за справянето с този проблем", заяви Чекини.

Супербактерия - новата заплаха за света

Супербактерия - новата заплаха за света

Трима австралийци са новите заразени с бактерията след пътуване