ЕС се военизира. Организацията, създадена да гарантира мира в Европа след Втората световна война, тръгва към милитаризация, която Брюксел смята за съществена за оцеляване във все по-нестабилна и опасна глобална сцена, пише "Ел Паис".

За първи път в историята си ЕС планира да организира военни учения, започващи през 2023 г., с цел да повиши способността си да действа решително в горещите точки в най-близката зона на влияние.

Предложението се съдържа в документ, който "Ел Паис" видя, този понеделник ще послужи като основа на европейските министри на външните работи и на отбраната да започнат преговори за геостратегическата ориентация на ЕС за следващото десетилетие.

Документът, наречен Стратегически компас, се застъпва за безпрецедентен скок във военния капацитет на ЕС с цел да разполага с необходимата сила, за да "насърчи своята визия и да защити своите интереси". Инициативата бе представена миналата сряда пред членовете на Европейската комисия от Жозеп Борел, вицепрезидент на организацията и върховен представител на външната политика.

Но тъй като това е поверителен документ, подробностите за предложенията бяха запазени за външните министри и министрите на отбраната, които ще се срещнат в понеделник и вторник на съвместна сесия, която ще включва и работен обяд с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Седалището на Европейския съвет е въведено във военен режим в момент на големи сътресения около ЕС, от източния фланг (Беларус и Украйна) до Магреб или Сахел.

"Това не е светът, който европейците са избрали или който ние предпочитаме, но това е този, с който трябва да се сблъскаме", се казва в поверителния документ, само 28 страници, повратна точка в използването на сила на ниво общност.

"От 2023 г. ние редовно ще организираме маневри, включително военноморски маневри", сочи една от целите на Компаса, който след като бъде приет от Европейския съвет през март следващата година, ще ръководи външната и отбранителната политика на ЕС.

Маневрите са предназначени да бъдат основа за създаването на наистина оперативни сили за интервенция, които към 2025 г. могат да имат до 5000 военнослужещи. По този начин Брюксел иска да преодолее така наречената концепция за европейския батальон, теоретична наличност от до 1500 мултинационални военни, която действа от 2017 г., но никога не е била активирана поради липса на политическа воля, финансови средства за тяхната мобилизация и липсата на съвместно обучение.

Организацията и командването на маневрите първоначално ще бъдат отговорност на националните части. Но ще премине през 2025 г. към звеното на Генералния щаб на ЕС, създадено през 2017 г. с цел да стане истински щаб, но което все още не е напълно функциониращо.

Досега този щаб (наречен Капацитет за военно планиране и изпълнение) поемаше командването на невоенни мисии, фокусирани върху обучение в трети страни, като Мали, Сомалия или Централноафриканската република. Но целта е той да поеме и командването на бъдещи бойни операции, за което ще се разшири работната сила, която започна с 25 войници и може да достигне повече от 150.

Целта на маневрите очевидно ще бъде да има отбранителни сили, способни да действат, ако е необходимо. "Ще продължим да извършваме редовни маневри, за да засилим взаимопомощта си в случай на въоръжена агресия, в съответствие с член 42.7 от Договора за ЕС", се казва в Геостратегическия компас, като се посочва правното основание, което, подобно на установеното в НАТО позволява на 27-те държави-членки да отговорят съвместно на атака. И добавя, че "от 2022 г. ще бъдат включени и маневри в кибер пространството".

Предложенията също така посочват съвместно финансиране на гражданските и военните операции на ЕС от 2023 г., което ще предполага използването на бюджета на ЕС.

28-те страници на документа, които този понеделник ще са на масата на срещата на петдесет министри в Брюксел (външни и отбрана), също така подробно описват календара за укрепване на ЕС срещу хибридни, киберзаплахи или от космоса.

През 2022 г. се предвижда да се установят защитни механизми срещу хибридни атаки и от същата година да се развие превантивна и възпираща дипломация срещу атаки в киберпространството. През 2023 г. ще бъде създадено звено за систематично събиране на данни за инциденти, свързани с манипулиране на информация или виртуална намеса от трети държави.

И накрая, през 2025 г., ако планираният график бъде спазен, ЕС ще разполага с военни сили за бързо реагиране, които могат да бъдат разположени според размера на всяка мисия. Борел настоя, че "мисията ще е тази, която определя броя на необходимите войски, а не обратното". По отношение на гражданските мисии от 2023 г. ЕС се стреми да бъде в състояние да разположи екип от до 200 напълно оборудвани експерти в рамките на 30 дни.

Напредъкът във военното сътрудничество в рамките на ЕС се насърчава от нарастващата враждебност на страните, които се дистанцират от мултилатерализма и от оттеглянето на САЩ като световен пазител на интересите на Запада.

"Връщането към политиката на силата е най-значителната промяна в международните отношения след три десетилетия силна икономическа взаимозависимост, която трябваше да намали напрежението", отбелязва проектът на ЕС "Стратегически компас".

Текстът, който ще бъде предмет на дълги дебати до приемането му от 27-те държави-членки през март 2022 г., счита за необходимо "развитието на Европейски съюз, който действа като доставчик на сигурност". За да се постигне това, се предлага да се използва член 44 от Договора за Съюза, който ще позволи започването на военни операции, одобрени единодушно, но в които ще участват само партньорите, които желаят.

Развитието на този капацитет за военни действия досега се разбиваше в блокадата на страните, които се страхуват да отслабят НАТО, което е истинският щит на Стария континент срещу външни агресии. Но неохотните загубиха инерция с излизането на Обединеното кралство от ЕС.

А неотдавнашният крах на САЩ в Афганистан и прогресивната агресивност на съседи като Беларус или Русия смекчиха съпротивата срещу европейска стратегическа автономия.

От друга страна, Франция също смекчи амбицията си за практически автономна европейска отбрана. Париж приема, че европейските способности трябва да допълват НАТО, чийто военен и ядрен чадър остава от съществено значение. Амбицията да има европейска армия изглежда спряна, но създаването на съвместен капацитет, способен да гаси най-близките геостратегически пожари, си пробива път.

"Трябва да можем да действаме по-бързо, по-стабилно и по-гъвкаво", обобщава новата цел дипломатически източник. Новият сценарий изисква по-добро разбирателство между ЕС и Атлантическия алианс, за което ще се направи опит да се превърне в съвместна декларация в края на тази или начолото на следващата година.

Борел предупреждава, че Европа е в опасност и трябва съвместна ЕС военна доктрина

Борел предупреждава, че Европа е в опасност и трябва съвместна ЕС военна доктрина

Геополитическата скорост е голяма, "всички заплахи, пред които сме изправени, се засилват"