Мариел дьо Сарнез, френският министър по европейските въпроси от новия кабинет на президента Еманюел Макрон, е обвинена в измама, пише вестник "Паризиен", цитиран от "Политико".

В страната се провежда предварително разследване на 19 френски евродепутати за незаконни практики при наемане на служители, включително и бившия евродепутат Мариел дьо Сарнез.

Случаят е потенциален удар за френския президент, който обеща да "морализира обществения живот" след скандалите, свързани с непотизъм, които засегнаха кандидатите за президент на Франция Франсоа Фийон и Марин льо Пен.

Френски прокурори подозират, че евродепутатите - от дясно, ляво и зелени партии, са наемали колеги и роднини като парламентарни асистенти, за да избегнат изплащането на заплати от партийната хазна, а вместо това от парите на Европейския парламент. Според прокурорите твърденията показват "нарушаване на доверието".

Сарнез отрича обвиненията, пояснявайки, че назначенията са в съответствие с регулациите на ЕП.

"Паризиен" пише, че антикорупционно звено към полицията ще започне разследване, в което може да вземе участие и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Предварителното разследване е започнало през март, когато френският евродепутат Софи Монтел от "Националния фронт" изпратила писмо до френската прокуратура и ОЛАФ с искане да проведат разследване.

Сарнез обяви днес, че ще внесе оплакване в националната прокуратура срещу Монтел за "лъжливи обвинения".

Самият лидер на "Националния фронт" Марин льо Пен е обвинявана в нарушаване правилата на Европейския парламент, след като неправомерно плащала на двама асистенти с европейски средства.