Министърът на правосъдието в Демократична република Конго Целестин Тунда подаде оставка след спор с президента за съдебната реформа, предаде "Ройтерс". 

В телевизионно изявление Тунда не даде основание за напускането си, което идва седмица, след като президентът Феликс Чисекеди заплаши, че ще уволни Тунда, ако не се откаже, твърдят източници, близки до президента.

Несъгласието по предложение на политическите съюзници на Тунда, за да се даде на министерството на правосъдието по-голям контрол върху съдебната система, подчерта напреженията в коалицията между Чисекеди и дългогодишния му предшественик Джоузеф Кабила.

Чисекеди заяви, че ще се противопостави на всякакви реформи, които подкопават независимостта на съдебната система.

"Напускам правителството с убеждението, че моите действия в министерството на правосъдието допринесоха за утвърждаването на върховенството на закона", изтъкна Тунда.

Петър Казади от партията на UDPS на Tshisekedi заяви, че Тунда е изпратил писмо до парламента, с което одобрява съдебните реформи, без да се консултира с правителството.

"Оставката му е нормална, тъй като министърът е действал в нарушение на линията, определена от правителството", каза Казади пред "Ройтерс".

Напрежението в края на юни, когато Тунда бе задържан за кратко от полицията, което накара премиера Силвестър Илунга да заплаши, че правителството ще подаде оставка .

Чисекеди се бори да се утвърди от създаването на коалиционно правителство през януари 2019 г. с Кабила, което поддържа широки правомощия чрез парламентарното си мнозинство, контрола над повечето министерски кабинети и армията.

Търканията между техните партии се разляха на улиците през последните седмици. В четвъртък поне трима души, включително полицай, бяха убити по време на протести в Киншаса и на други места заради номинацията на шеф на избирателната комисия.