Министърът на здравеопазването на Полша подаде оставка по лични причини, съобщава полската агенция PAP, цитирана от АФП.

Лукаш Шумовски се оттегли след обвинения за провалени обществени поръчки по време на пандемията от коронавируса.

Полша за първи път изпадна в рецесия от повече от 30 г.

Полша за първи път изпадна в рецесия от повече от 30 г.

Икономиката се сви с 8,9% през второто тримесечие на 2020 г.

Шумовски бе в центъра на битката срещу вируса в Полша, където случаите са относително по-малко в сравнение с повечето страни в Западна Европа.

"Днес подавам оставка от поста министър на здравеопазването. Не изчезвам никъде...все още съм депутат, оставам в общественото пространство", каза той.

Полша успя да предотврати ситуация с "десетки хиляди починали от коронавирус", заяви той на пресконференция, въпреки че призна, че новите случаи се увеличават.

В Полша са потвърдени 57 876 случая - дневно увеличение от 597 - и 1896 починали - 11 починали за ден.

Лукаш Шумовски поясни, че е възнамерявал да напусне дори преди пандемията да се появи. Той увери, че оставката "няма нищо общо с течащите проверки".

Полски медии обвиняват здравното министерство, че е се е провалило при придобиване на медицински консумативи като маски по време на пандемията. Според разпространявана информация 100 000 маски са се оказали "безполезни". Здравното министерство е закупило маските от семеен приятел на министъра.

Лукаш Шумовски е кардиолог. Той е член на управляващата "Право и справедливост".

Вчера заместник-министърът на здравеопазването Януш Чешински обяви, че подава оставка. Той не посочи причина за решението си.