Доминик Рааб подаде оставка като министър за Брекзит, съобщава "Гардиън".

В съобщение той обявява, че не може да подкрепи условията в споразумението за Брекзит. Причините за решението му са поместени в писмо до премиера Тереза Мей.

В писмото той обосновава позицията си, че не може да подкрепи споразумението по две причини.

Според него първата причина е свързана с това, че предложеният регулаторен режим за Северна Ирландия представлява реална заплаха за целостта на Обединеното кралство.

Втората, по думите му, той не може да подкрепи безсрочна "мрежа за сигурност" за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, тъй като ЕС ще има вето, което може да попречи на Обединеното кралство да напусне механизма. Рааб вярва, че условията за "мрежата за сигурност" представляват хибрид - задължение да се изпълняват правилата на ЕС в митническия съюз и единния пазар. 

Доминик Рааб е убеден, че тези договорености са отправна точка за  преговорите за бъдещите икономически отношения.

"Ако приемем това, сериозно ще навреди на втората фаза от преговорите", убеден е той.

Решението доведе до срив на британската лира. Тя се обезцени с повече от 1% спрямо еврото и долара. Сега един британски паунд спрямо еврото е 1,1382, а спрямо долара - 1,2873. Тази сутрин беше над $1,30.

Суела Брейвърман, парламентарен държавен секретар в министерството за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, също съобщи, че напуска позицията. Ан-Мари Белинда, която заема подобен пост в министерството за Брекзит, подаде оставка.

По-рано днес министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара подаде оставка. Той също обяви, че не може да подкрепи споразумението за Брекзит.

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Шайлеш Вара не може да подкрепи споразумението за Брекзит

Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз.

Вчера беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.

Мордонт е министър по въпросите на международното развитие, а Маквей е министър на труда и пенсиите.

Днес министърът на труда и пенсиите на Великобритания Естер Маквей подаде оставка.

Планът на Мей за Брекзит раздели кабинета, партията и страната

Планът на Мей за Брекзит раздели кабинета, партията и страната

Мей сега ще бъде разпитана от евроскептичните депутати

На продължилата 5-часова среща на британския кабинет вчера Мей си осигури "колективната" подкрепа на министрите за сделката с ЕС, но 11 министри обявиха, че са против договореностите с Брюксел.