Днес министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще започне борба с изключително висок залог за прокарване на договореното от нея споразумение за Брекзит в британския парламент. Вчера вечерта тя си осигури подкрепата на дълбоко разделяния кабинет след напрегната 5-часова среща на "Даунинг стрийт", пише "Гардиън".

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Шайлеш Вара не може да подкрепи споразумението за Брекзит

Британското правителство подкрепи споразумението за Брекзит

Британското правителство подкрепи споразумението за Брекзит

По думите на Тереза Мей, проектодоговорът с ЕС е възможно най-добрият…

След правителствените разговори Мей обяви, че това е най-доброто възможно споразумение за Обединеното кралство, единствената алтернатива на сценарий без договор или без Брекзит. Тя подчерта, че кабинетът е взел "колективно" решение преди да се финализира споразумението с Брюксел, което ще бъде внесено в парламента за одобрение.

По време на разговорите на кабинета, продължили два часа над планираното време, редица министри изразиха недоволството си от договореното. Източник разкри, че само секретарят по околната среда Майкъл Гоув, който подкрепя Брекзит, се е обявил в подкрепа на сделката.

Туск потвърди извънредна среща на върха за Брекзит на 25 ноември

Туск потвърди извънредна среща на върха за Брекзит на 25 ноември

Барние предупреди, че "работата ни все още не е приключила, има дълъг път да се извърви"

Други източници разкриха, че Естер Маквей, министър на труда и пенсиите, се е обявила против проектоспоразумението и е предупредила, че ще настъпи хаос, ако правителството изгуби гласуването в парламента. Мей на два пъти отхвърлила искане на Маквей да се проведе гласуване в стаята. Друг източник съобщи, че Маквей е била "надвикана" от секретаря на кабинета сър Марк Седуил.

Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Варадкар подчерта, че "мрежата за сигурност" "не може да има крайна дата"

До 11 министри от всички 29 са се обявили против споразумението.

Мей сега ще бъде разпитана от евроскептичните депутати за споразумението за Брекзит, което е от 585 страници. Вчера беше публикуван проектът на споразумението и документ от 7 страници за бъдещите отношения с ЕС.

Документите потвърждават една ключова отстъпка, която разгневи поддръжниците на Брекзит: Великобритания няма да може едностранно да напусне "мрежата за сигурност" за Ирландия. Решението трябва да се вземе от съвместна, независима арбитражна комисия, в която ще има равен брой представители на Великобритания и ЕС, както и външни членове.

Тереза Мей: Проектоспоразумението изпълнява волята на британския народ за Брекзит

Тереза Мей: Проектоспоразумението изпълнява волята на британския народ за Брекзит

Тя увери, че ще има гласуване в законодателния орган за Брекзит

Британското издание отбелязва, че Мей е изпила чаша вино с кабинета преди да излезе и да съобщи новината, че са одобрили споразумението. Към момента няма изгледи за министерски оставки.

Има слухове, че ядосани консерватори ще се опитат да задействат механизма за организиране на вот на недоверие срещу Мей. Ако се съберат 48 гласа, ще бъде организиран такъв вот. В парламента ще са необходими повече от 150 гласа, за да бъде свалено правителството на Тереза Мей.