Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че на 25 ноември ще се проведе извънредна среща на върха за ЕС, на която ще бъде обсъдено проектоспоразумението за Брекзит, пише "Гардиън".

"Винаги сме заявявали, че Брекзит е ситуация, при която губят всички, и че тези преговори винаги са били за контрол над щетите", подчерта той в Брюксел.

Планът на Мей за Брекзит раздели кабинета, партията и страната

Планът на Мей за Брекзит раздели кабинета, партията и страната

Мей сега ще бъде разпитана от евроскептичните депутати

Туск похвали главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, тъй като е осъществил двете най-важни задачи на съюза.

"Първо, вие гарантирахте ограничаване на щетите, причинени от Брекзит, и второ, вие защитихте интересите и принципите на 27-те страни членки и на ЕС като цяло", обърна се Туск към Барние.

Председателят на Европейския съвет също одобри споразумението и изрази надежда, че евролидерите няма да направят "твърде много коментари" на проекта на споразумението.

Снимка 389514

Източник: ЕПА

От своя страна Барние предупреди, че "работата ни все още не е приключила, има дълъг път да се извърви". По думите му през следващите дни ще се работи по текста на политическата декларация за бъдещите отношения със страните членки и с Европейския парламент.

Британското правителство подкрепи споразумението за Брекзит

Британското правителство подкрепи споразумението за Брекзит

По думите на Тереза Мей, проектодоговорът с ЕС е възможно най-добрият…

Снимка 389511

Източник: ЕПА

"Това е много важен момент. Това, което договорихме като преговарящи, е справедливо и балансирано, вземат се под внимание позициите на Великобритания, организира напускането по порядъчен начин, гарантира, че няма да има "твърда" граница на остров Ирландия и полага основните на ново амбициозно партньорство", подчерта Барние.

Туск разясни, че срещата на върха ще се проведе на 25 ноември, неделя, в 09,30 часа.

Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Среща на върха на ЕС за финализиране на Брекзит на 25 ноември

Варадкар подчерта, че "мрежата за сигурност" "не може да има крайна дата"