Мирните усилия, които пренебрегват политическите стремежи на Палестина, ще се провалят, обявиха високопоставени палестински представители, след като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че свиква икономическа конференция, която ще се проведе през следващия месец, пише "Гардиън".

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Малики обаче предупреди, че предложенията граничат с връщане към колониализма

Конференцията е първата стъпка към разкриването на дългоочаквания мирен план на САЩ за Близкия изток.

Вашингтон обяви в неделя, че Бахрейн се е съгласил да бъде домакин на конференция за обсъждане на потенциални икономически инициативи към все още неразкрития план, който Тръмп през последните две години обещава да е "споразумението на века".

САЩ отрекоха слухове за конфедерация между Израел, Йордания и Палестина

САЩ отрекоха слухове за конфедерация между Израел, Йордания и Палестина

Грийнблат отбеляза също, че Йордания няма да се превърне в "родина за палестинците"

Говорител на президента на Палестина Махмуд Абас се съмнява, че конференция ще доведе до благоприятни резултати.

"Всеки план без политически хоризонт няма да доведе до мир", коментира говорителят.

Саеб Ерекат, високопоставен палестински дипломат и преговарящ, отбеляза: "Всички опити за съвместно съществуване на потисника и угнетения са обречени на провал...Не става въпрос за подобряване на условията на живот под окупация, а за постигане на пълния потенциал на Палестина за прекратяване на израелската окупация".

Палестинският премиер Мохамад Щайе заяви, че правителството не е информирано предварително за конференцията.

"Ние не се подаваме на изнудване и няма да продадем политическите си права за пари", категоричен е министър-председателят.

Събитието ще се проведе на 25-26 юни в Манама, столица на Бахрейн. Участващите ще дискутират амбициозна, постижима визия и работна рамка за просперитет на палестинския народ. Няма да се обсъждат политически проблеми, включително окончателните граници на бъдеща палестинска държава, решение кой да контролира Йерусалим и какво ще се случи с милионите палестински бежанци.