Вандали са повредили повече от 70 произведения на изкуството и артефакти в някои от най-реномираните музеи в Берлин, обяви полицията, цитирана от АФП.

Властите са запазили мълчание за престъпленията повече от две седмици.

Ценни картини, скулптори от камък и саркофази в три институции във включения в списъка на ЮНЕСКО Музеен остров в германската столица са били залети с "мазна течност", оставяйки видими петна, поясниха от берлинската полиция пред осведомителната агенция.

Германски медии го определиха като "една от най-големите атаки срещу изкуството и антични предмети в поствоенната история на Германия".

Берлинската полиция е започнала разследване за нанасяне на имуществени щети върху изложени произведения на изкуството и артефакти, обяви говорителят Мартин Дамс.

Дамс поясни, че полицията вярва, че вандалският акт е станал на 3 октомври, Деня на германското единство, по време на работните часове на Пергамския музей, Новия музей и Старата национална галерия.

Той не разкри защо нито музеите, нито полицията не съобщиха по-рано за атаката. Германски медии съобщиха за първи път за атаките във вторник.

Полицията не разкри и някакъв мотив за престъпното деяние.

Но Die Zeit и Deutschlandfunk съобщават, че Атила Хилдман, активист, който се обявява срещу правителствените мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, през август и септември разпространи конспиративни теории за Музейния остров.

В "Телеграм" Хилдман заяви, че в Пергамския музей, който беше затворен известно време през лятото заради епидемията, се намира "тронът на Сатаната".

Според него институцията е в центъра на "глобална сатанистка и корона престъпна сцена", където "те жертват хора през нощта и изнасилват деца". Конспирацията е като на конспиративното движение QAnon.

Берлинският всекидневник Tagesspiegel информира, че полицията е поискала съдействие от хората, посетили музея на 3 октомври.

Музейният остров е дом на изключително ценни артефакти, включително легендарния бюст на египетската кралица Нефертити и вавилонската "Порта на Ищар". Привлича около 3 милиона посетители годишно.