Гърците трябва да се придържат към правилата, насочени към ограничаване на коронавируса повече от всякога, заяви премиерът на страната в сряда, като предупреди за нови ограничения, ако тревожният ръст в ежедневните случаи не намалява, съобщава "Ройтерс".

Гърция отчете 121 нови случая във вторник, най-високият ръст след 22 април. "Всяка форма на самодоволство е неоправдана. Все още не знаем как ... много месеца ще бъдем принудени да живеем с вируса", коментира Кириакос Мицотакис.

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест

От 1 август корабите ще могат да пътуват с 80% от капацитетът си

През пролетта Гърция се справи по-добре от другите страни с контрола върху разпространението на COVID 19 главно поради целенасочени блокади, последвани от общодържавни ограничения, наложени през март.

Мицотакис определи регистрираното нарастване на инфекциите, три месеца след облекчаването на ограниченията, като "тревожно".

Общият брой на случаите достигна 4 855, като данните показват, че вирусът засяга повече млади хора от преди.

Експертите обясняват, че това може да се дължи или на увеличаване на тестовете, или на това, че повече посетители са тествани по време на пиковия туристически сезон в Гърция.

Туризмът е основният двигател на гръцката икономиката, която се очаква да спадне с до 10% тази година.

"В този ключов момент се изисква стриктно спазване на правилата, за да се предотврати нов значителен ръст на случаите през август и приемане на възможни нови ограничителни мерки, които ще навредят на икономиката и обществото", каза Мицотакис.

Мицотакис пренарежда гръцкия кабинет, но запазва ключови министри

Мицотакис пренарежда гръцкия кабинет, но запазва ключови министри

Иска по-ефективно да управлява отпуснатите от ЕС 72 млрд. евро