Германският вестник Handelsblatt публикува много остро интервю с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за предизвикателствата пред икономиката на Гърция днес, проблемите с миграцията и как страната е излязла от финансовата криза.

Мицотакис описва настоящата бежанска и мигрантска криза, което създаде почти неуправляема ситуация не само в страната му.

Гръцкият премиер удари не само Турция, но и Брюксел и страните-членки от Източна Европа.

Европейският съюз разглежда Гърция като "удобен паркинг за бежанци и мигранти", гневно заяви Мицотакис, като повтори, че повече няма да приема тази ситуация.

Гърция пак криминализира богохулството, по-тежки присъди за трафиканти на мигранти

Гърция пак криминализира богохулството, по-тежки присъди за трафиканти на мигранти

Значителни промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс

Според него, някои държави-членки на ЕС се възползват от Шенгенското пространство и свободата на движение на гражданите на ЕС, но отказват да споделят тежестта на бежанците и мигрантите, а това трябва да приключи.

Той обвини Полша, Унгария и други страни, които категорично отказват да се съобразят със законодателството на ЕС, като получат своя дял от мигрантското население на Гърция и Италия.

Гръцкият премиер също изрази гнева си към Турция, обвинявайки, че Анкара използва бежанци и мигранти като лост, за да принуди Европа да направи отстъпки.

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща
Обновена

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща

Според него нито Русия, нито САЩ са изпълнили ангажиментите за изтегляне на сирийските кюрди

"Аз казах много ясно на президента Ердоган, че той не може да експлоатира имигранти и бежанци, ако иска да има добросъседски отношения с Гърция", заяви Мицотакис пред германския всекидневник.