Министърът на правосъдието на Гърция Костас Циарас обяви в парламента, че правителството възнамерява да предложи някои значителни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, съобщават гръцките медии.

Сред най-важните промени ще бъде възобновяването на криминализирането на злонамерените религиозни хули, както и по-строги наказания за педофилия и престъпления, свързани с трафик на мигранти.

ЕСПЧ осъди Гърция за часове по религиозно образование и декларации за нехристияни

ЕСПЧ осъди Гърция за часове по религиозно образование и декларации за нехристияни

"Гърция няма право да задължава родители и деца да разкриват своите убеждения"

Анализирайки промените в наказателния кодекс, Циарас обяви, че злонамереното богохулство и отричането на религиите ще бъдат възстановени като престъпления в Гърция.

Предвижда се присъдата да бъде до две години затвор за онези, които са осъдени за публично ругаене срещу Гръцката православна църква и всяка друга религия, която е официално призната в Гърция.

Изнасилването вече ще се наказва с минимум десет години затвор, като досега са били минимум пет години.

Гръцки "барбекю протест" със свинско и алкохол до мигрантски лагер скара депутати

Гръцки "барбекю протест" със свинско и алкохол до мигрантски лагер скара депутати

Едни го определят за позор, други не искат хора извън ЕС да диктуват гръцкия живот

В допълнение осъжданията за групови изнасилвания ще водят до присъди с дори по-дълъг затвор, стигащи дори до доживотна присъда.

Други престъпления освен споменатите горе, включително грабеж и трафик на мигранти, също са включени в по-строгите присъди и наказания, обявени от министъра.