Мнозинството млади араби смята, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е най-влиятелният фактор за техния регион през следващите 5 г. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Младите араби са обезпокоени от това, че американският лидер е против мюсюлманите.

Тръмп се подписа под указ през март, който забранява гражданите на 6 мюсюлмански държави да пътуват до територията на САЩ, тъй като има опасност за националната сигурност, но действията му са блокирани от съда.

Годишното изследване на базираната в Дубай компания ASDA'A Burson-Marsteller, в което са участвали граждани на 16 арабски държави на възраст между 18 и 24 г., разкрива, че 64% от анкетираните гледат на президентството на Тръмп с "тревога, гняв и страх".

83% не гледат благосклонно на Тръмп в сравнение с 52 на сто на Барак Обама и 77% на Джордж У. Буш.

Около 70 на сто от анкетираните заявяват, че Тръмп е антимюсюлманин. Според половината указът на американския лидер ще направи по-лесно за екстремистките групировки да набират млади мюсюлмани.

Респондентите посочват още няколко фактора по значимост, които ще окажат влияние върху региона през следващите пет години: цените на петрола и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Миналата година анкетираните араби виждаха като най-голяма заплаха ДАЕШ.

В проучването от 2017 г. са участвали 3 500 души.