Все още е възможно споразумение за плавен Брекзит, но рискът от сценарий без споразумение също е "много реален". Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, цитиран от "Ройтерс" и "Гардиън".

Юнкер обяви, че британският премиер Борис Джонсън му е заявил в понеделник, че Лондон все още иска преходно споразумение, но той ще извади страната от ЕС със или без споразумение на 31 октомври.

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

Европейският бизнес предупреди: Брекзит без сделка би бил катастрофа

"Определено трябва да се изключи"

"Има много малко време...Рискът от без сделка е много реален", подчерта Юнкер, който проведе среща с Джонсън в Люксембург в понеделник.

Председателят на Европейската комисия повтори съобщението си, че Лондон трябва да представи реалистични предложения за замяна на предпазния механизъм за Ирландия в сделката с Великобритания.

"Гардиън": ЕС и Острова не са близко до сделка за Брекзит

"Гардиън": ЕС и Острова не са близко до сделка за Брекзит

Лондон възприема ситуацията като игра, в която те са герои

"Не съм емоционално обвързан с ирландския предпазен механизъм. Помолих премиера да излезе с писмени алтернативи", каза Жан-Клод Юнкер и отбеляза, че механизмът е предпазна мрежа за избягване разделение на Ирландия след Брекзит.

По думите му Брекзит без сделка "може да е изборът на Великобритания, но никога няма да бъде нашият".

Той не е сигурен дали Великобритания и ЕС могат да се договорят. Юнкер е категоричен, че ЕС няма да изостави Ирландия.

Снимка 443337

Източник: ЕПА

Песимистичният му тон беше потвърден от финландския министър по европейските въпроси, който също говори пред Европейския парламент. Министърът заяви, че Брекзит без сделка е "най-вероятният изход". Финландия в момента е ротационен председател на ЕС.

Но много евродепутати се обявиха против Брекзит без сделка. По-късно днес парламентът се очаква да приеме резолюция с призиви да се гарантира на Великобритания ново отлагане на Брекзит, за да се даде повече време на Лондон да одобри условията по споразумението.

Дейвид Камерън съжалява за хаоса около Брекзит

Дейвид Камерън съжалява за хаоса около Брекзит

Но все още вярва в смисъла на проведения референдум

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние коментира, че напускане на ЕС без споразумение също няма да разреши много от проблемите около правата на гражданите на Общността, ирландската граница и британските задължения към многогодишната бюджетна рамка на Европейския съюз.

Снимка 443339

Източник: ЕПА

"Ако Великобритания напусне без споразумение, всички тези въпроси няма да изчезнат. Те ще бъдат там", предупреди Барние.

Лидерът на партия "Брекзит" Найджъл Фараж също говори пред Европейския парламент. Той смята, че ЕС и Лондон могат да обявят компромис. Но дори и без предпазен механизъм това е много лошо споразумение, убеден е той. Според него повече няма доверие. Това е станало ясно, по думите му, от поведението на премиера на Люксембург, който унижи Борис Джонсън. Фараж смята, че единственото решение е "чист" Брекзит, а след това двете страни могат да продължат преговорите.