В Чикагската ботаническа градина разцъфнаха две гигантски растения от изключително рядък вид - Титаничен аморфофалус, наречен още "трупно цвете" заради миризмата на разлагащо се месо, която отделя.

Двата цвята са високи близо 216 сантиметра, съобщи "Нешънаъ джиографик".

Ботаниците споделят, че е достатъчно необикновено да видиш едно подобно растение, но да видиш две, разцъфващи едновременно, е съвсем необичайно.

Те предизвикаха интереса на десетки хиляди посетители само в рамките на седмица, въпреки неприятната миризма на цветовете, с която привличат насекомите, за да ги опрашат.

Трупното цвете е с най-голямото в света неразклонено съцветие. То може да достигне височина от 2.5 метра и ширина от 1.5 метра. Екземплярите в Чикагската ботаническа градина са високи близо 215 сантиметра.

Редките растения могат да се открият свободно растящи на само на едно място в света - индонезийския остров Суматра. Тъй като и там те са застрашени от изсичане, няколко ботанически градини по света се опитват да ги култивират и опазят. Това не е никак лесно, като се има предвид, че са необходими минимум 10 години, за да поникне самото цвете и само ден, за да разцъфне и увехне.

"Да имаме трупни цветя близнаци, разцъфващи в един и същ миг е изключителна рядкост", коментира Грег Мюлер - водещ учен в ботаническата градина в Чикаго. Заедно с екипа си той е бил толкова изненадан от откритието, че се е обадил на колегите си, отглеждащи нестандартното грудково растение по света, за да провери дали има и други подобни случаи. Така той е установил, че това е първото подобно събитие в цяла Северна Америка.