Месеци след като спечели конкурс за най-оскърбителна поема за турския президент, британският външен министър Борис Джонсън беше на мисия да изгради мостове по време на първата си държавна визита в Анкара, пише „Гардиън”.

Но в типичния си стил Джонсън пренебрегна традиционния дипломатически дискурс и действа по свое усмотрение, хвалейки Турция за производството на неговата „красива, добре функционираща турска перална машина”.

На пресконференция в Анкара с турския министър на европейските въпроси Йомер Челик Джонсън определи отношенията между двете държави като важни, дори и решението на Великобритания да напусне ЕС.

Късметлии сме във Великобритания да бъдем един от най-големите вносители на турски стоки”, каза бившият кмет на Лондон, който има турски корени.

Определено аз съм горд, че притежавам красива, добре функционираща турска перална машина”, изтъкна той. Джонсън не разкри марката на пералната.

Като друг пример за силните отношения между двете държави, Джонсън каза, че Турция всяка година приема по 2,5 милиона британски туристи.

Това е изключителен жест на любезност. Надявам се, че те (туристите) ще се държат добре (...), сигурен съм, че го правят”, подчерта още Джонсън.

Джонсън, който се пошегува, че той и Челик са потомци на османците, ще се срещне с Ердоган в Анкара днес.