Митинг под надслов „Демокрация и герои" в подкрепа на президента Реджеп Ердоган и правителството се проведе в Истанбул.

"След 15 юли има нова Турция", заяви председателят на основната опозиционна сила в страната, Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Първото условие за бъдещето на страната Кълъчдароглу вижда в категоричното отсъствие на политиката от джамиите, казармите и съдебната система.

Началникът на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар заяви пред множеството, че предателите, стоящи зад опита за преврат, ще бъдат наказани най-строго. Той благодари на мирните граждани за ролята им в потушаването на пуча.

Близо 4 млн. души се стекоха, за да демонстрират своята подкрепа за управляващите. В митинга участваха и трите основни опозиционни партии. Всички партии призоваха привържениците си да не носят други знамена освен националното. Митингът се предаваше на живо от турската национална телевизия на 7 езика за цял свят. 

Ердоган обяви, че ще одобри въвеждането на смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец.

Турският президент осъди решението на германските власти да не му позволят да говори чрез видеовръзка на митинг на негови привърженици в тази страна. "Къде е демокрацията?", попита риторична той.

Ердоган призова за преразглеждане на всички съдебни решения и резултати от изпити, които според него са допринесли за възхода на организацията на Гюлен.

Премиерът Бинали Йълдъръм се обърна персонално към президента и се закле, че, заедно с народа и политическите сили, целите от плана за 2023 г. ще бъдат изпълнени, а „всички предатели и микроби, които противопоставиха турци и кюрди, ще бъдат прочистени така, както и всевъзможните терористични групировки“.

Близо 15 000 полицаи ще се грижат за сигурността на митинга.

Демонстрантите носят плакати, на които пише "Ердоган, ти си дар от Бога!" и "Нареди ни да умрем и ще го направим!".

"Победата е на демокрацията, площадите са на народа" се посочва в листовки.

Ердоган обеща да изчисти Турция от мрежата на Фетхуллах Гюлен, която според него е създала "паралелна държава" от свои последователи в силите за сигурност, съдебната система и държавната администрация.