Множество ракети удариха различни места в Багдад, съобщиха иракските военни в понеделник, цитирани от "Ройтерс" и "Синхуа". 

Според местни медии най-малко една ракета е паднала близо до кафене в централния квартал Ядрия и се твърди, че поне две ракети са ударили места в близост до международното летище в Багдад.

Няма съобщения за жертви при нападенията.

САЩ затварят посолството в Ирак, ако атаките продължат

САЩ затварят посолството в Ирак, ако атаките продължат

След като ракета, насочена към американски войски, уби седем цивилни край Багдад вчера

Две ракетни атаки s "Катюша" са насочени към летище Багдад и силно укрепената Зелена зона в иракската столица. Едно от нападенията се е случило преди зазоряване, когато две ракети са били изстреляни от квартал Ал Джихад в югозападeн Багдад и са паднали до Зелената зона, без да причинят човешки жертви, се казва в изявлението на медийния офис на Обединеното командване на операциите.

Една ракета в паднала в близост до ресторант зад хотел "Вавилон", а друга до офиса на "Иракски авиолинии" в Ядрия, като е запалила цивилна кола, се казва в изявлението.

По-рано при друга атака след полунощ, две ракети "Катюша" удариха до международното летище на Багдад в югозападната част на столицата, без да причиняват жертви, съобщава полицейски източник. Сирени се чуха в близкия лагер "Виктори", в който се намират американски войски, допълва източникът.

Досега никоя група не е поела отговорност за атаките, но летището в Багдад и иракските военни бази, в които се намират американски войски в цял Ирак, както и американското посолство в Зелената зона, често са обект на минометни и ракетни атаки.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Ирак по-рано, че САЩ ще затворят посолството си в Багдад, ако иракското правителство не предприеме мерки за спиране на ракетните атаки.

Предупреждението на Помпео накара иракските лидери да призоват САЩ да преразгледат решението за затваряне на посолството в Багдад и обещаха да защитават дипломатическите мисии в страната.

Американски войски са разположени в Ирак в подкрепа на иракските сили в битките срещу "Ислямска държава", като основно осигуряват обучение и съветват иракските сили.

Иракските военни обвиниха за нападението "терористични групи" и заявиха, че ракетите са изстреляни от район в западната част на столицата.

Вашингтон обвинява за подобни атаки подкрепяни от Иран милиции. Иран не е коментирал директно инцидентите.

Ирак, който често е сцена на насилие от напрежението между САЩ и Иран, иска да избегне въвличане в регионален конфликт.

Ирански милиции атакуваха сили на САЩ в Ирак

Ирански милиции атакуваха сили на САЩ в Ирак

Напрежение в региона