Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че трябва да се пренасочат неизразходваните средства за стимулиращо финансиране към икономиката, докато САЩ все още чакат ваксина срещу коронавирус, предаде "Блумбърг".

"Надявам се, че Конгресът сериозно ще обмисли преразпределение на 580 милиарда долара вече отпуснати средства", каза той в телефонно интервю в четвъртък.

По-рано през деня Мнучин поиска връщане на неизползвани средства от програмата за спешно кредитиране, за да не бъдат натоварвани още повече данъкоплатците.

Мнучин "скочи" на Пелоси, не прави компромиси за стимулите

Мнучин "скочи" на Пелоси, не прави компромиси за стимулите

Тя обяви по-рано, че не очаква пълно съгласие с Белия дом

Икономиката на САЩ показа силни знаци към възстановяване след частично блокиране тази пролет поради пандемията, каза Мнучин.

Белият дом до голяма степен се отказа от по-ранните усилия за насърчаване на Конгреса да сключи нова сделка за стимулите, след месеци на прекъснати преговори с председателя на Камарата на представителите (долната камара) Нанси Пелоси и лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Пелоси и Мнучин все още без сделка за стимулите в САЩ

Пелоси и Мнучин все още без сделка за стимулите в САЩ

Продължават преговори и в сряда

В писмо до председателя на Фед Джеръм Пауъл, публикувано в четвъртък, Мнучин поиска 90-дневно удължаване на четири от програмите за спешно кредитиране на централната банка, но поиска други програми да бъдат прекратени по график на 31 декември.