Първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини пристига за кратко в Белград, съобщават сръбски медии.

Нейната визита става на фона на ескалацията на напрежението между Сърбия и Косово. То застрашава диалога между двете балкански страни.

"Това, което се случи вчера, не бива да се повтаря. Европейският съюз очаква спокойствието, мъдростта, сдържаността и лидерските качества да надделеят", каза Могерини пред сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Според съобщението на Европейската служба за външна дейност, в разговора си тази вечер Могерини и Вучич са се съгласили, че Сърбия трябва да продължи усилията да реши по мирен път разногласията си с Косово.

Сърбите напуснаха управляващата коалиция в Косово

Сърбите напуснаха управляващата коалиция в Косово

Правителството може да изгуби парламентарното си мнозинство

32-ма души са ранени при вчерашните протести на косовски сърби, след като в Косовска Митровица задържаха Марко Джурич. Той е сръбският представител в преговорите с Косово. Самият Марко Джурич не е имал право да влиза на косовска територия, заради националистически изявления, припомниха от Прищина.

Белград: Полицаите в Косово викаха Аллах акбар

Белград: Полицаите в Косово викаха Аллах акбар

Вчера албански терористи се опитаха да окупират Северно Косово

Сръбският президент Александър Вучич нарече ареста "брутална провокация и безсрамен престъпен акт". Той обеща ответни мерки, но не обяви оттегляне от преговорите с Косово. Сръбска партия реши да напусне управляващата в Косово коалиция и това може да разклати правителството на Рамуш Харадинай.

Русия възмутена от нападението срещу сърбите в Косово

Русия възмутена от нападението срещу сърбите в Косово

"Възмутително груба провокация на Прищина"

Партията на сръбското малцинство Сръбска листа държеше три министерски позиции и имаше вицепремиер в кабинета. Всички четирима подадоха оставка. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай ги призова да преосмислят решението си.

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Прищина вече предупреди, че ще се предприеме подобни действия

Самият Марко Джурич се яви днес на пресконференция в Белград с бинтовани ръце. Той се оплака от незаконните действия на косовските власти. Марко Джурич заяви, че косовските полицаи са крещели на арабски "Господ е велик" по време на неговия арест.