Посланикът на Русия в Сърбия Александър Чепурнин изрази възмущение от последната атака срещу сърби в Косово в профила си в "Туитър".

Снощи косовски спецчасти нахлуха в административна сграда в град Косовска Митровица, където се провеждала кръгла маса по проблемите на Косово, като са арестували директора на отдела за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич.

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Прищина вече предупреди, че ще се предприеме подобни действия

"Възмутително груба провокация на Прищина. Пълна солидарност с Марко Джурич и Сърбия", изтъкна руският посланик в първата реакция във връзка с инцидента.

По последни данни 32-ма души са пострадали от действията на спецчастите, които са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Албанските власти в Прищина оправдаха тези действия със забрана на Джурич да влиза в Косово. По-късно сръбският държавен служител беше депортиран от Косово.

Косово не пуска на територията си сръбски министри

Косово не пуска на територията си сръбски министри

Който влезе в Косово незаконно, ще бъде арестуван

Президентът на Сърбия Александър Вучич след среща на Съвета за национална сигурност в понеделник в Белград определи случая като груба провокация и тежко престъпление. Вучич обеща, че всички, които са участвали в принудителното задържане на Джурич, ще бъдат отговорни пред сръбското правосъдие. Според президента сред участниците в атаката е имало двама сърби.