Сръбски политик е бил арестуван за кратко за незаконно влизане в Косово. Прищина вече предупреди, че ще предприеме подобни действия, предадоха световните информационни агенции.

Става въпрос за Марко Джурич, ръководител на сръбската служба за Косово и Метохия и главен преговарящ на Сърбия. 

Джурич вече е освободен и ще бъде депортиран.  

Очаквано, Белград реагира гневно на новината за задържането му. 

Президентът Александър Вучич определи косовските действия като "брутален акт на безумие". По думите му, това се случва с очевидната помощ на други държави. Държавният глава направи изявлението след среща на Съвета за национална сигурност. 

Косовската полиция съобщи вчера, че е изпратила подкрепление за блокиране на четирима сръбски политици, които планират посещение в северната част на Косово.

Косово не пуска на територията си сръбски министри

Косово не пуска на територията си сръбски министри

Който влезе в Косово незаконно, ще бъде арестуван

Сръбската агенция ТАНЮГ съобщи, че е забранено на сръбския военен министър, главния преговарящ на Сърбия на организираните от ЕС преговори с Косово, старши съветник на президента Александър Вучич и културния министър да влязат в Косово днес.

По-рано сръбски представители заявиха, че ще посетят Северно Косово, въпреки че косовските власти взеха решение за налагане на забрана.

Външният министър на Косово Беджет Пачоли предупреди във "Фейсбук", ченито един от сръбските представители няма разрешение да влезе в Косово.

"Който влезе в Косово незаконно, ще бъде арестуван", подчерта той.