Конституционният съд на Молдова определи като противоконституционно споразумението с Русия за кредит от 200 милиона евро, предаде Дойче веле.

Съдът се произнесе по искане на депутати от опозицията, които настояват за преразглеждане на някои текстове от споразумението или пълното му анулиране.

Депутатите от групата PRO-Moldova и партиите "Действие и солидарност" и "Достойнство и истина", които внесоха иска в Конституционния съд, определят документа като политически и "опасен за страната".

В една от клаузите за кредита правителството на Молдова се ангажира да поеме дълговете на молдовски компании пред руски банки.

Възражения предизвикаха и сроковете за отпускане на сумите. Споразумението предвижда първите 100 милиона да бъдат получени до края на месец май, а вторият транш е планиран за октомври, когато в Молдова ще се проведат президентски избори. Според опозицията, от това ще се възползва сегашният президент Игор Додон, известен с проруската си политика. Той ще се стреми да получи нов мандат на поста.

Остър политически катаклизъм в Молдова

Остър политически катаклизъм в Молдова

Съдът освободи досегашния президент Игор Додон, обвинения в узурпация на властта

На 6 май председателката на конституционния съд Домника Маноле се обърна към Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейския парламент, както и към акредитираните в Молдова дипломатически представителства, като заяви, че съдът е подложен на политически натиск.

Тя заяви, че независимо от всичко съдиите ще действат съгласно закона и няма да се поддадат на натиска.

Решението на конституционния съд за анулиране на руския кредит не подлежи на обжалване.