Гражданите на Молдова избират между Москва и Запада, съобщава АП.

Молдовците започнаха да гласуват на парламентарни избори в бившата съветска република - вот, който дълбоко може да раздели прозападните сили от проруските.

Вотът е организиран на фона на широкоразпространена корупция и упадък на демокрацията, отбелязва световната осведомителна агенция. Партиите се нуждаят от най-малко 6%, за да преодолеят прага за влизане в законодателния орган. Повече от 3 милиона души имат право да избират депутати за следващите четири години - 101-местен парламент.

Молдовците ще гласуват по нова избирателна система, която според критици има за цел да помогне на двете основни партии - проруските социалисти и демократите. Ще се гласува със смесена вместо пропорционална система. Избирателите пряко ще изберат 51 депутати, докато останалите 50 законодатели ще бъдат избрани чрез партийните листи - метод, който облагодетелства двете най-големи партии. Друг фактор е, че 1 милион гласоподаватели - почти 1/3 от електората - работят и живеят в чужбина, предимно в ЕС и Русия.

Настоящата управляваща коалиция, която се ръководи от проевропейската Демократическа партия, изгуби подкрепа заради ниския стандарт на живот и корупцията.

Радио "Свободна Европа" съобщава, позовавайки се на социологически проучвания, че Социалистическата партия, водена от Игор Додон преди да стане президент на Молдова, ще си осигури най-много места. Но проруските социалисти изглежда, че няма да съберат достатъчно подкрепа за мнозинство в парламента.

Проевропейската коалиция ACUM и Демократическата партия призовават за балансиращи отношения между Русия и Запада.

Два дни преди вота Москва обяви, че разследва схема за пране на пари, в която се подозира, че участва лидер на управляващата Демократическа партия. Времето за обявяване на информацията от Москва се разглежда като опит за оказване на влияние върху резултатите.