Сегашното правителство в Боливия, ръководено от временния президент Жанин Аньес, използва пандемията на коронавирус за политически цени, обвини сваленият от него боливийски лидер Ево Моралес във вторник в интервю за Радио "Спутник".

Боливия отлага президентските избори

Боливия отлага президентските избори

За да спре разпространението на вируса

Според бившия лидер, вместо да разшири нови болници и да оборудва отделения, сегашното правителство затвори седем здравни заведения, докато 20 други нови, които бяха почти готови по време на председателството на Моралес, все още не са оборудвани. Той отбеляза, че макар предоставената материалната помощ да е важна, това не е достатъчно за борба с пандемията.

Също така, той изнесе данни, според които в градове като Тринидад до 60% от медиците са заразени, а няма достатъчно тестове.

Бившият президент добави, че въпреки че общите избори бяха отложени за август поради настоящата епидемиологична ситуация, хората са поискали да ги проведат през май.

Боливия под блокада до 10 май

Боливия под блокада до 10 май

Ще се мисли за облекчавне в по-слабо засенатите райони

Досега Боливия е регистрирала повече от 1600 случая на болестта, а над 80 души са починали.

По-рано Моралес заяви, че пандемията на коронавирус е "биологична война" и предположи, че САЩ стоят зад него, в желанието си да убиват възрастни хора и други подобни, считани за тежест за обществото.

Той определи пандемията като "трета световна война" и обяви Китай, страната, от която произхожда вирусът, за победител.

Боливия удължи блокирането си срещу пандемията COVID-19 до 10 май.