Русия ще създаде нов онлайн сайт за националната си енциклопедия след коментара на президента Владимир Путин, че "Уикипедия" не е надеждна и трябва да бъде заменена, информира "Ройтерс".

В правителствено решение се казва, че руската енциклопедия ще гарантира на хората, че могат да намерят "надеждна информация, която постоянно е актуализирана на базата на потвърдени научни източници на знание".

Миналия месец Путин предложи да се замени онлайн енциклопедията "Уикипедия" с електронна версия на "Голяма руска енциклопедия" - наследник на "Голяма съветска енциклопедия".

Тогава Путин обяви, че енциклопедията ще бъде надеждна информация, предложена в съвременна форма.

През 2015 г. Русия за кратко блокира рускоезичната версия на "Уикипедия". Москва също въведе по-здрав онлайн контрол над руската част от интернет, така че да може да функционира и при отрязване от чуждата инфраструктура.

"Голяма руска енциклопедия" вече е достъпна и в базисен електронен формат.

Сергей Кравец, редактор на енциклопедията, коментира пред ТАСС в края на миналия месец, че новият онлайн портал ще струва 2 милиарда рубли (31 милиона долара).

В документа, подписан от премиера Дмитрий Медведев, се казва още, че правителството ще създаде национален център за образование и изследвания към енциклопедията.