Русия се закани да предприеме ответни мерки срещу САЩ, след като президентът Барак Обама експулсира десетки руски дипломати и наложи санкции, съобщава "Франс прес".

Рестриктивните мерки на САЩ са във връзка с обвинения към Москва, че се е намесила във вътрешните работи и конкретно е повлияла на президентските избори.

САЩ гони 35 руски дипломати

САЩ гони 35 руски дипломати

Причината за изгонването е нарушението на правилата

Санкциите още повече ще влошат отношенията между Вашингтон и Москва, които вече са на най-ниското си ниво от края на Студената война близо 3 седмици преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност, коментира агенцията.

Американската разузнавателна общност заключи, че Кремъл стои зад хакерски атаки срещу Демократическата партия и кандидата за президент Хилари Клинтън.

Изгонените от САЩ руски дипломати могат да прекарат Нова година на самолета за Москва

Изгонените от САЩ руски дипломати могат да прекарат Нова година на самолета за Москва

На дипломатите са дадени 72 часа

С новите мерки САЩ налагат санкции на руски разузнавачи.

Обама обяви, че 35 руски "разузнавачи", базирани в руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско, са обявени за "персона нон грата" и са задължени да напуснат страната до 72 часа.

Властите в САЩ също затварят две руски сгради в Ню Йорк и Мериленд.

Кремъл бързо реагира, за да отхвърли обвиненията на САЩ като "безпочвени" и обеща да отговори реципрочно.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини администрацията на Обама, че се опитва "целенасочено да унищожи американско-руските отношения, които вече са достигнали дъно".

Песков поясни, че Москва ще "реагира по адекватен начин, основавайки се на принципите на реципрочност".

Той добави обаче, че Путин ще вземе под внимание факта, че на Обама му остава още само 3 седмици управление. Говорителят изтъкна, че Москва ще се опита да не действа като "бик в стъкларски магазин" с надежда да се нормализират отношенията при Доналд Тръмп.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа във "Фейсбук", че днес ще има официални съобщения, контрамерки и много други неща.

Американски представители съобщиха, че са наясно с информация, че Москва може да затвори англо-американско училище в руската столица - посещавано от много деца на дипломати, но не могат да потвърдят информацията.

Доналд Тръмп от своя страна коментира последното развитие, че докато той вярва, че САЩ трябва да се насочат към "по-големи и по-добри неща", магнатът ще проведе среща с разузнаването следващата седмица, за да изяснят ситуацията.

Обама също свързва санкциите с тревожно отношение към американските дипломати в Москва, което се описва от Вашингтон като "безпрецедентно" през последните десетилетия.

Представители на САЩ омаловажиха отражението на санкциите върху Главното разузнавателно управление (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, което може да има върху споделянето на разузнавателна информация по проблеми като тероризма, подчертавайки, че сътрудничеството вече е ограничено.

Двете руски разузнавателни агенции са изправени пред санкции. Четирима офицери от ГРУ, включително шефът на агенцията Игор Коробов, са засегнати от санкциите. В допълнение финансовото министерство на САЩ наложи рестриктивни мерки на Евгени Богачев и Алексей Белан за хакерство. Санкциите също замразяват активите им в САЩ и блокират американските компании да правят бизнес с тях.

Правителството на САЩ също ще разкрие техническа информация за руски кибератаки, за да помогне на компаниите да се защитят при бъдещи подобни нападения.

Има опасения, че Русия може да повлияе на предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия.

Междувременно премиерът на Русия Дмитрий Медведев изрази съжаление, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама приключва управлението си с "антируска агония".

Медведев дори написа в съобщението си в "Туитър" абревиатурата RIP (rest in peace, почивай в мир) по адрес на администрацията на президента Обама.