Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че ще бъде трудно да се сближат позициите на Москва и Токио за сключване на мирен договор, съобщават Ройтерс и руски медии.

Припомняме, 71 години след края на Втората световна война все още Русия и Япония не са подписали официален мирен договор. Те имат сериозен спор за група острови, известни в Русия като Курили и Северните територии в Япония. Спорът датира от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на веригата.

Москва е заинтересована от разрешаване на проблема с мирния договор между Русия и Япония, изтъкна Лавров и поясни, че не е лесно сближаването на принципните позиции.

На съвместна пресконференция с японския си колега Фумио Кишида в Москва топ дипломатът на Русия също предупреди, че системата за противоракетна отбрана на САЩ в Азия представлява заплаха.

Министърът на външните работи на Русия подчерта още, че руско-японските отношения се явяват важен фактор в обезпечаване стабилността и сигурността в региона.

Двамата разговаряха преди визитата на руския президент Владимир Путин в Япония на 15 декември.

Русия счита, че посещението на Путин ще придаде нов импулс в развитието на отношенията между Москва и Токио във всички сфери, изтъкна Лавров и добави, че основно са обсъдили подготовката за визитата на Путин в азиатската страна.

Кишида от своя страна каза, че е важно да се разреши казусът със спорните острови и да продължат консултациите.