Руски и сирийски самолети не са извършвали никакви въздушни удари по хуманитарен конвой на ООН в близост до Алепо.

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

Като незабавна предохранителна мярка движението

Това заяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от руски медии.

По-рано днес ООН преустанови движението на всички хуманитарни конвои в Сирия след въздушните удари, при които беше ударен хуманитарен конвой с 31 камиона късно вчера.

Силите на Асад бомбардираха конвой на ООН, има загинали
Обновена

Силите на Асад бомбардираха конвой на ООН, има загинали

Пострадали са най-малко 18 от общо 31 камиона...

Припомняме, край Алепо беше бомбардиран хуманитарен конвой, отиващ към контролираните от опозицията селски райони около града. Сирийски опозиционни активисти съобщиха, че въздушната атака е дело на правителствените сили или на руските военни.

От базирания в Лондон Сирийски център за човешките права също заявиха, че колоната е бомбардирана от сирийски или руски военни самолети.

От Червения кръст съобщиха днес, че при бомбардировките са загинали около 20 души, включително служител на Червения полумесец.

Руската и сирийската авиация не са извършвали никакви въздушни удари по хуманитарен конвой в югозападно предградие на Алепо”, каза Конашенков.

По думите му маршрутът на конвоя е преминал през контролирани от бунтовници територии и вчера руският център за наблюдение на примирието е следял придвижването с безпилотни самолети. Според генералa наблюдението е завършило, след като всички камиони от конвоя са доставили продуктите около 22:40 часа по Гринуич.

Останалите движения на конвоя не са наблюдавани от руска страна. Само бунтовниците, контролиращи този район, знаят подробности за разположението му, добави той.

Анализ на видеоматериали разкрива, че няма следи от бомби по конвоя, подчерта Конашенков.