Москва отрече обвиненията на "Майкрософт", наричайки ги "политически игри", информира Интерфакс, позовавайки се на дипломатически източник.

Американската софтуерна компания съобщи, че е разкрила нови руски действия с цел оказване влияние на частичните избори в САЩ през ноември.

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Опитите за хакерски атаки са подобни като руските атаки

"Майкрософт" играе политически игри, все още няма избори, но вече има обвинения", коментира източникът. Той добави, че компанията "не се държи като бизнес играч, а като прокурор" в този случай.

Компанията е установила, че група хакери, свързани с руското правителство, са създали фалшиви домейни, свързани с две републикански организации.

САЩ наложиха нови санкции на пет руски компании и три лица през юни заради хакерски атаки.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че обвиненията на компанията са безпочвени, съобщава ТАСС.

"От САЩ ние чухме потвърждение, че не е имало оказване на влияние на изборите", отбеляза той и добави, че няма доказателства за намеса на Русия.

Песков коментира и друга тема. Той разкри, че по време на срещата руският президент Владимир Путин и американският държавник Доналд Тръмп не са обсъждали въпроса за смекчаване или отмяна на руските санкции. Представителят съобщи още, че президентът на САЩ не е представял пред Путин някакви условия по отношение на руските действия в Украйна и Сирия, които биха довели до отмяна на санкциите.