Проекторезолюцията на Европейския парламент за противодействие на руските медии е "дискриминация" и нарушава международните норми.

Това обяви руското външно министерство във връзка с подготвяната проекторезолюция, цитирано от руски медии.

Проекторезолюцията е предложена от полската евродепутатка Анна Елжета Фотиго. Фотиго е член на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост", оглавявана от Ярослав Качински. Тя е от Европейските консерватори и реформисти.

Документът е на път да предизвика скандал в ЕП, тъй като поставя на едно място Русия и терористични организации като "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Проекторезолюцията е противодействие на пропагандата срещу ЕС от трети страни. Смята се, че Русия води пропагандна война срещу ЕС.

Комисарят за човешките права, демокрацията и върховенството на закона към руското ведомство Константин Долгов заяви пред RT, че "това е дискриминиране на правата на руските медии".

Според него Русия ще продължи да повдига казуса относно опитите да се забранят руски медии в различни държави, защото това е "дискриминация и ясно нарушаване на международните норми".

Той добави, че авторите на резолюцията използват мита за "руската пропаганда", за да получат финансиране за антируски кампании.

"Авторите на такива инициативи се страхуват от ефективната работа на руските медии, телевизии, канали, включително RT. Това е не само нарушение на решенията на ОССЕ, международните норми за свободата на медиите и свободата на словото, но също и нарушаване на правата на гражданите на ЕС", подчерта дипломатът.

В проекторезолюцията се подчертава, че Москва предоставя финансова подкрепа на политически партии и организации в страните членки на ЕС, а също така използва двустранните отношения за разделение на съюза.

Руските медии Sputnik и RT, а също така фондация "Русский мир", Руската федерална агенция за ОНД, Россътрудничество" и други са основните информационни заплахи за ЕС, според документа.

Днес евродепутатите в Страсбург ще гласуват необвързващата резолюция, с която се призовава ЕС "да отговори на информационната война на Русия и терористите с повече позитивни послания, повишаване на информираността и образование за информационна грамотност".