Шведската полиция все още изяснява мотива зад нападението с нож в южния град Ветланда, при което седем души бяха ранени, а заподозреният - застрелян от органите на реда, предаде "Ройтерс". Петима от ранените са реанимация, но местните власти заявиха, че всички са в стабилно състояние. "Всички те са от Ветландия и всички са мъже", каза шефът на полицията във Ветландия Йонас Линдел. "Доколкото ни е известно, няма връзка между извършителя и ранените."

Нападението се разследва като опит за убийство или тероризъм. "Ние разследваме евентуален мотив за тероризъм и го разследваме задълбочено", заяви Малена Гран, ръководител на полицията в регион Йонкопинг, без да даде никакви подробности. Въпреки това Адам Рулман, прокурор по делото, заяви по-рано в четвъртък пред Ройтерс, че звеното на прокуратурата, разглеждащо дела, свързани с тероризма, е преценило, че няма да поеме разследването.

Полицията съобщи, че заподозреният е 22-годишен мъж от Афганистан. Няма индикации, че някой друг е замесен. Не се разкрива самоличността на заподозряния, но той е известен на властите с дребни престъпления.

В Швеция младеж рани 8 души с хладно оръжие

В Швеция младеж рани 8 души с хладно оръжие

Полицията разследва терористичен акт...

"Ние сме в шок", каза кметът на Ветландия Хенрик Тварно на пресконференция. "Това е кошмар. Това е изключително трудно за близките на жертвите и за всички нас. " По-рано в четвъртък премиерът Стефан Льовен заяви, че няма да бъде позволено на страха да диктува ежедневието в Швеция. "Много неща все още са несигурни, но едно е сигурно и това е, че всяка атака срещу невинни ще бъде посрещната от всички обединени сили на Швеция", каза той. "Всеки, който вреди на Швеция, всеки, който нарани хората тук, ще бъде намерен и изправен пред съда."

През април 2017 г. узбекски мигрант, който обеща за вярност на войнствената група "Ислямска държава", се вряза с камион в тълпата на оживена улица в Стокхолм. Той уби петима души, преди да се блъсне в универсален магазин. Нападателят беше осъден на доживотен затвор.

Шведската полиция нахлу в апартамента на нападателя с нож

Шведската полиция нахлу в апартамента на нападателя с нож

Всички седем жертви са настанени в болница