Отговори за пациенти, страдащи от дълги симптоми на COVID-19, най-накрая започват да се появяват, като ново изследване показва, че кръвните съсиреци могат да доведат до дългосрочни когнитивни проблеми, пише "Политико".

Проучване, публикувано в четвъртък в Nature Medicine, разглежда възрастни, които са били хоспитализирани с COVID-19 и открива повишени нива на два протеина по време на тяхната инфекция с COVID-19 - фибриноген и D-димер. И двата протеина участват в съсирването на кръвта.

Изследването установи също, че наличието на тези биомаркери за съсирване по време на болничния престой на пациента е свързано с продължаващи когнитивни проблеми шест и 12 месеца след заразяването с COVID-19, което кара изследователите да вярват, че може да има причинно-следствена връзка между кръвните съсиреци и продължителния COVID.

"Чувствам се оптимистично, че науката започва да ни дава реална представа за причините за дългия COVID и след това за потенциалните лечения", каза Крис Брайтлинг, професор по респираторна медицина в университета в Лестър и един от авторите.

"Това, от което все още съм разочарован, е ... все още има много пациенти, които страдат, но все още не са се възстановили напълно и не знаем колко време ще им отнеме да се възстановят."

Резултатите следват други изследвания, разглеждащи ефекта на вируса COVID-19 върху съсирването на кръвта, като например проучване от 2022 г., което показва, че хората, страдащи от продължителен COVID, може да са изправени пред повишен риск от необичайно съсирване на кръвта.

Изчислено е, че близо 36 милиона души в европейския регион на Световната здравна организация може да са преживели дълъг COVID през първите три години от пандемията.

Един участник в проучването каза, че след заболяването "е измъчван от мозъчна мъгла, умора, причинена от концентрация, беден речник, лоша памет". Водещият автор на изследването Макс Таке каза, че те правят изследванията за хора като този. "Това са хората, на които се надяваме да можем да помогнем надолу по линията, като в крайна сметка намерим лечение за това състояние", каза той.

Въпреки че резултатите от проучването дават потенциално обяснение за когнитивни проблеми, като мозъчна мъгла, понякога наблюдавана при продължителни пациенти с COVID, изследователите подчертаха, че може да има други причини за тези симптоми при хоспитализирани и нехоспитализирани пациенти.

Аравинтан Варатараж, клиничен преподавател по неврология на NIHR в Университета на Саутхемптън, който не е участвал в проучването, каза, че констатациите могат да сочат към възможни лечения. "Бъдещите изследвания трябва да проучат дали лечението, насочено към съсирването на кръвта, например разредители на кръвта, може да помогне на хората с тези симптоми", каза той.