Лидерът на Свободните демократи в Германия Кристиян Линднер заяви в интервю, че Берлин трябва да приеме анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г. като "постоянно условно споразумение", информират руски медии и Ройтерс.

Той поясни пред Funke Mediengruppe, че това е необходимо, за да се позволи на руския лидер Владимир Путин да промени политиката си.

"Конфликтът за украинския полуостров, анексиран от Русия, трябва да бъде "разкапсулован", за да се постигне напредък в други области", смята той и добави, че трябва да се излезе от безизходицата.

"За да се наруши табуто, страхувам се, че ние трябва да приемем Крим като постоянно условно споразумение, най-малко за момента", поясни Линднер.

След интервюто във видео германският политик подчерта, че признаването на анексиран Крим все още е неприемливо.

Според германски медии коментарите на политика противоречат с официалната предизборна платформа на партията.

В платформата се казва, че партията призовава руското правителство незабавно да прекрати незаконната окупация в Крим и войната в Източна Украйна.

Позицията на Линднер е остро разкритикувана от Гернот Ерлер, член на социалдемократите и координатор по руската политика.

Той каза, че европейците са се съгласили да се фокусират първо върху прекратяването на насилието в Източна Украйна преди да търсят разрешение на въпроса за Крим.