Това е въпросът, който си задаваме, откакто президентът Владимир Путин нареди пълномащабното руско нахлуване в Украйна. В тази война, Кремъл ще посегне ли ядрено?

Президентът Джо Байдън не го изключва, пише БиБиСи.

"Притеснявам се, че Путин може да използва тактически ядрени оръжия", каза американският президент тази седмица. Той смята, че опасността е реална.

Не знам дали президентът Байдън чете руското списание "Профил", но ако го направи, можете да разберете защо се тревожи.

Миналата седмица "Профил" публикува статия на известния руски експерт по външна и отбранителна политика Сергей Караганов. Ястребът Караганов е почетен председател на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика. Накратко, той има добри връзки с властимащите.

Неговият аргумент е следният. За да "пречупи волята на Запада", Русия "ще трябва отново да превърне ядреното възпиране в убедителен аргумент, като намали прага за използване на ядрени оръжия".

"Врагът трябва да знае, че сме готови да нанесем превантивен удар в отговор на всички негови настоящи и минали актове на агресия, за да предотвратим плъзгане към глобална термоядрена война."

"Но какво ще стане, ако те не отстъпят? В този случай ще трябва да ударим куп цели в редица страни, за да вразумим тези, които са си загубили ума."

От миналата година свикнахме с дрънкане на ядрени оръжия от Москва.

И президентът Путин потвърди, че Русия вече е разположила първа партида тактически ядрени оръжия в Беларус, ход, който според руския лидер има за цел да напомни на всеки, който "мисли да ни нанесе стратегическо поражение".

Но аргументиране на предимствата на превантивния ядрен удар срещу Запада? Това е съвсем ново ниво.

Ясно е, че не всички в Русия са съгласни с подобна идея.

Днешният брой на бизнес всекидневника "Комерсант" публикува статия със заглавие "Ядрената война е лош начин за решаване на проблеми".

Историческо подценяване, може би. Но това, което е завладяващо в този материал, е, че той предполага, че дебатът в Русия за това кога и дали да се използват ядрени оръжия във войната в Украйна е избухнал в публичното пространство. И за ястребите - все още не е на тяхното.

Написана от друга група базирани в Москва експерти по външна и отбранителна политика, статията на "Комерсант" обяснява защо смятат, че Сергей Караганов е сгрешил. Опасно сгрешил.

"Идеята, че използването на ядрени оръжия може да спре ескалацията и да разреши стратегически проблеми, които конвенционалните военни средства не са успели, е изключително съмнителна и най-вероятно погрешна", пишат Алексей Арбатов, Константин Богданов и Дмитрий Стефанович от Центъра за международна сигурност - част от мозъчен тръст към Руската академия на науките.

"В съвременната история има много примери за военни операции, водещи до непредвидени последици. Но те са били без използване на ядрени оръжия. Ядрен удар би издигнал конфликта до съвсем ново ниво на непредсказуемост и би повишил залозите на конфронтация многократно."

"Радиоактивните руини, до които най-вероятно ще доведе играта на "ядрена рулетка", са най-лошата основа за светло бъдеще. Почитателите на сензационните идеи и опасния хазарт ще е най-добре да помнят това."

Което ни води до друг въпрос, който си задаваме от началото на войната на Русия в Украйна: какво, за Бога, става?

Възможно е предложението на Караганов за превантивен ядрен удар да е било толкова шокиращо, че други руски учени да са почувствали, че просто не могат да мълчат.

Ако е така, това показва, че въпреки че руският медиен пейзаж сега е силно контролиран от държавата, дори в настоящите граници, все още има място на някои платформи за ограничен дебат и дискусия по определени теми. Особено такива важни теми като ядрената война.

Или може би целият този дебат е предназначен да привлече вниманието на Запада, да накара президента Путин да изглежда като добро ченге пред лошото ченге Караганов.

В крайна сметка самият лидер на Кремъл не е призовавал за превантивен ядрен удар по Запада. И така - гласи аргументът - по-добре седнете и сключете мир с него, преди твърдолинейните карагановци да спечелят и да натиснат ядрения бутон.

Едно нещо е ясно: С нарастващата антизападна реторика в Русия и с контранастъплението на украинската армия в ход, ядреният въпрос няма да изчезне.

Euronews: Руснаците са готови да живеят с дълга война

Euronews: Руснаците са готови да живеят с дълга война

"Z-патриотите" са 25% от руското население и 10% от тях са готови да подкрепят използването на ядрени оръжия