Известният лидер на афганистанците муджахидини Гулбудин Хекматиар обяви прекратяване на въоръжената борба против правителството на Хамид Карзай.

Това се казва в изявление, подписано лично от ръководителя на метежниците, разпространено по частна афганистанска телевизия и цитирано от ИТАР-ТАСС.

В изявлението се казва, че членовете на движението „Ислямска партия на Афганистан" се „отказват от братоубийствената война, разрушението на страната и преминават към политическа деятелност".


Гулбудин Хекматиар произхожда от пущунското племе. През 80-те години е воювал срещу съветските войски и комунистическите афганистански власти. Под негово ръководство се намират около една трета от антиправителствените бойци.

През 1993-1994 и 1996 г Хекматиар заемаше поста министър-председател на Афганистан. През 1994 г заедно с лидера на афганистанските узбеки генерал Абдул Рашид Дустум се опита да установи контрол над Кабул. През 1995 г Хекматиер беше разбит от талибаните, а след установяването на техния контрол над страната той емигрира в Иран.
През 2002 година премина на страната на талибаните и публично призова всички афганистански партии да последват неговия пример. По думите на Гулбедин Хекматиар самият той е помогнал на Осама бен Ладен да избегне залавяне от американските бойци в района на Тора-Бора в край на 2001 г.
През 2003 г. Гулбедин Хекматиар беше включен в списъка на международните терористи на САЩ заради връзки с "Ал Кайда" и талибаните.