Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин замени министъра по въпросите на обединението, който изигра голяма роля в разведряването на отношенията с КНДР през последната година, съобщиха от пресцентъра на държавния глава, цитиран от "Ройтерс".

Мун Дже-ин назначи дългогодишен довереник, който ще работи за "нов Корейски полуостров".

Ким Йон-чул, учен, който ръководи държавния Корейски институт за национално обединение, ще замени Чхо Мьон-гьон, ако бъде потвърден по време на изслушване.

Министерството по въпросите на обединението се занимава с отношенията с КНДР.

"Той е правилният човек, който активно въплъщава визията на президента за нов Корейски полуостров, за нов мир и сътрудничество на обществата, като се изпълнят основните политически задачи на Министерството по въпросите на обединението без пречки и се приложат споразуменията между Кореите по бърз начин", каза говорител на президента на редовния брифинг.

Промяната е част от най-голямата рокада в кабинета на Мун от поемането на властта през 2017 г. Назначени са нови министри на вътрешните работи, транспорта, културата и спора, рибарството, науката и технологиите и малките и средни предприятия.

Освободените министри имат възможност да участват на парламентарните избори през следващата година.

Отстраняването на Чхо Мьон-гьон идва седмица след втората среща на върха между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун във Виетнам, която завърши с провал.