Президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупредиха, че инвазията на Русия в Украйна отслабва икономическите перспективи в света, съобщават АП, АФП и "Евронюз".

Определяйки високата инфлация като "ясна и настояща опасност" за световната икономика, Георгиева каза, че руската окупация е оказала влияние върху понижаването на икономическите рейтинги на 143 страни въпреки растежа. "Войната наруши световната търговия с енергия и зърно. Тя представлява заплаха от недостиг на храна в Африка и Близкия изток", каза управляващият директор на МВФ.

Силното възстановяване след рецесията на пандемията през 2020 г. остави бизнеса, фабриките и пристанищата неспособни да се справят със силното търсене на клиенти, което доведе до покачване на цените. Георгиева каза, че инфлацията, която принуждава световните централни банки да вдигат лихвените проценти, е "сериозна пречка за глобалното възстановяване".

Politico: ЕС ще плати за войната, но сметката няма да бъде разделена поравно

Politico: ЕС ще плати за войната, но сметката няма да бъде разделена поравно

България поискала ЕК да изпълни "чернобилски сценарий", според който ядрена катастрофа в Украйна ще унищожи голяма част от нейната селскостопанска продукция

Лагард, която засега не взе решение за увеличаване на лихвените проценти, също подчерта, че войната в Украйна има "тежък" ефект върху икономиката на еврозоната. Подчертавайки, че несигурността е "значително увеличена", Лагард каза, че въздействието на войната зависи от това как ще се развие ефектът от войната, от допълнителните възможни мерки и въздействието на санкциите.

"Продължаването на високите цени на енергията, съчетано със загубата на доверие, може да доведе до намаляване на търсенето и ограничаване на потреблението, което може да спре развитието в еврозоната", каза управителят на централната банка.

Предсказвайки, че инфлацията ще остане висока през следващите месеци, председателят на ЕЦБ каза: "Рискове за повишаване на перспективите за инфлация също са съсредоточени в краткосрочен план".

Лагард на пресконференцията, проведена след решението на ЕЦБ да поддържа лихвените проценти постоянни в съответствие с пазарните очаквания, заяви, че програмата за парични стимули се планира да бъде прекратена през третото тримесечие на тази година. "Ще запазим опцията, принципа за реализирането му на един етап и гъвкавостта в изпълнението на нашата парична политика."

Лагард заяви, че няма ясна времева рамка за това кога лихвените проценти ще започнат да се повишават и че увеличението може да започне след седмици, може би месеци след края на стимулите. Докато рисковете, свързани с епидемията, са намалели, рисковете, свързани с войната, са се увеличили.

МВФ, Световната банка, СПП и СТО искат общи действия за продоволствена сигурност

МВФ, Световната банка, СПП и СТО искат общи действия за продоволствена сигурност

ООН: Войната създава огромна триизмерна криза - храна, енергия и финанси и удря най-уязвимите хора и икономики