МВФ и Световната здравна организация призоваха лидерите да дадат приоритет на медицинския персонал, закупуването на предпазни средства и други здравни разходи в отговор на пандемията COVID-19.

"Всички сме наясно с дълбоките социални и икономически последици от пандемията", заяви Тедрос Гебрейсус по време на брифинг в централата на агенцията в Женева. "В крайна сметка най-добрият начин държавите да прекратят ограниченията и да облекчат икономическите си ефекти е да атакуват вируса."

Ръководителите на двете институции вярват, че поставянето на новия коронавирус под контрол е предпоставка за възраждане на световната икономика и е изключително важно да се постигне правилен баланс при харченето на спешна помощ.

"Нашият съвместен апел към политиците е да признаем, че защитата на общественото здраве и връщането на хората на работа вървят ръка за ръка", коментираха по-рано пред "Телеграф" управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и Тедрос Гебрейсус.

"Тъй като финансирането за подпомагане на силно ограничените публични бюджети достига до нуждаещите се страни, нашето съвместно правно основание е да поставим здравните разходи на първо място в списъка с приоритети".

Лидерите на МВФ и СЗО също подчертаха съвместния си призив със Световната банка за облекчаване на дълга за най-бедните страни - стъпка, която все още не е подкрепена от групата на 20-те големи икономики Г-20.

Георгиева и Тедрос заявиха, че разходите за здравеопазване са от решаващо значение за защита на хората срещу пандемията и трябва да бъдат съчетани с инициативи за намаляване на безработицата, свеждане до минимум на фалити и увеличаване на икономиките, опустошени от бързите спирания.

Паричните трансфери, субсидиите за заплати, обезщетения за безработица и други подобни мерки трябва да дойдат в допълнение към (не като заместител на) разходите за здравеопазване и дори кампаниите за повишаване на обществената осведоменост относно миенето на ръцете.

Това е критично, като се има предвид неподготвеното състояние на здравните системи в много страни и факта, че социалното дистанциране е невъзможно в силно натоварените градски бедняшки квартали, обясниха те.

МВФ получи искания за около 20 милиарда долара спешно финансиране от 85 държави и започна да изплаща първите суми за държави като Киргизстан, Хондурас и Руанда. Фондът планира да удвои своите спешни средства на 100 милиарда долара от 50 милиарда долара, а членовете му са предприели действия за увеличаване на общата му способност за заем от 1 трилион долара, обясниха Тедрос и Герогиева.

Кристалина Георгиева призова света да се обедини в "тези мрачни времена", в тази Юкриза като никоя друга"

"Станахме свидетели на световната икономика в застой, далеч по-лош от световната финансова криза. МВФ се съсредоточи върху осигуряването на силен отговор на кризата в здравеопазването, както и укрепването на икономиката. Най-големият риск, който виждаме, е вълна от фалити и съкращения, които биха затруднили икономическото възстановяване", обясни тя.

Държавите, които бързат да премахнат карантинните ограничения, предназначени да ограничат коронавирусната пандемия, рискуват "още по-тежък и продължителен" икономически спад и възраждане в случаите на COVID-19, предупреди Гебрейесус.

Днес призова държавите да помогнат на своите граждани чрез разширяване на програмите за социално подпомагане, преместване на финансовите бариери и гарантиране, че мерките за обществено здраве са "напълно финансирани".

"Ако хората забавят грижите или ги избягват, защото не могат да си го позволят, те не само вредят на себе си, те правят пандемията по-трудна за контрол и излагат обществото на риск. Това е безпрецедентна криза, която изисква безпрецедентен отговор", добави ръководителят на СЗО.