Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономическия растеж на САЩ и заключи, че като цяло политиките на Доналд Тръмп няма да засилят икономическата активност на страната, съобщават Ройтерс и "Гардиън".

Фондът очаква БВП на САЩ да нарасне с 2,1% през 2017 г. в сравнение с прогнозата на МВФ от април за 2,3% ръст.

Световната организация прогнозира 2,1 на сто ръст на американската икономика през 2018 г., понижавайки прогнозата си от преди три месеца от 2,5%.

Международният валутен фонд се надяваше, че обещанието на Тръмп да увеличи фискалните разходи и да намали данъците ще допринесе за раздвижване на икономиката на САЩ. Но последните действия на милиардера накараха фонда да преосмисли позицията си.

Фондът разкритикува последните бюджетни предложения на Тръмп, предупреждавайки, че те са в полза само на по-богатите американски граждани. Финансовата организация предлага данъчна политика, която ще допринесе за увеличаване на федералните приходи, по-балансирани съкращения, които ще укрепят ефективността на социалната сигурност и повече усилия за намаляване на цената на услугите в здравеопазването.

Администрацията на Тръмп се стреми към 4% ръст на БВП, което според МВФ няма да се случи.