Световната икономика отчита най-голямото забавяне от финансовата криза на фона на продължаващите търговски конфликти, които засегнаха бизнес доверието и инвестициите. Това се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) с последната прогноза за световния икономически растеж, информират АФП и "Ройтерс".

Кристалина Георгиева предупреди за последствията от търговските войни

Кристалина Георгиева предупреди за последствията от търговските войни

Кристалина Георгиева отбеляза още, че икономическият спад на световно ниво означава, че ръстът през тази година ще падне до най-ниските си нива от началото на десетилетието

В доклада се призовават политиците да работят за намиране на решения на търговските спорове, тъй като има ограничен набор от инструменти за отговор при нова криза.

"Със синхронизирано забавяне и несигурно възстановяване, световната перспектива остава несигурна", обяви главният икономист на фонда Гита Гопинат.

За последната година фондът на всеки три месеца намали прогнозата за икономическия растеж през 2019 г.

В последния си доклад "Световни икономически перспективи" фондът намалява прогнозата си за ръста през 2019 г. от 3,2 на сто (прогнозата от юли) на 3%. За следващата година МВФ също орязва прогнозата си до 3,4 на сто.

При 3% растеж няма място за политически грешки и има спешна нужда политиците да си сътрудничат за деескалация на търговското и геополитическото  напрежение, призова Гопинат.

В допълнение търговските конфликти и спадналите продажби на автомобили означават сериозно забавяне на търговския обмен, като през първата половина на годината е спаднал до най-слабото си ниво от 2012 г., прогнозата е да се увеличи само с 1,1 на сто тази година след 3,6% през 2018 г.

МВФ прогнозира икономиката на САЩ да се разшири през тази година с 2,4 на сто и 2,1% през 2020 г.

Според фонда само търговската война между САЩ и Китай ще свие световната икономика с 0,8 на сто през 2020 г.

Други големи икономики като Бразилия, Индия, Мексико, Русия и ЮАР също ще отчетат забавяне през тази година, но се очаква да се възстановят през 2020 г.