Украйна подписа принципно споразумение за заем от 5,5 милиарда долара с Международния валутен фонд, като даде тласък на президента Владимир Зеленски преди преговорите с Русия, предаде "Блумбърг".

Споразумението на този етап включва политики, които трябва да се провеждат от правителството на Украйна за подкрепа на тригодишната програма, каза изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева в изявление в събота след телефонен разговор със Зеленски.

"Президентът и аз се съгласихме, че икономическият успех на Украйна зависи изключително от върховенството на закона,  съдебната система и намаляване на ролята на частни интереси в икономиката", каза Георгиева.

Първоначално Украйна бе насочена към споразумението за септември. Пречките включват атаки срещу бивш управител на централната банка и несигурност за най-големия кредитор в страната - Приватбанк. Национализацията на банката за 2016 г. се оспорва от нейните бивши собственици, сред които и бившият бизнес партньор на Зеленски.

Програмата има за цел да стимулира икономическия растеж, да изкорени активно корупцията и да повиши жизнения стандарт на всеки украинец, заяви Зеленски в изявление.

Сделката изисква одобрение от ръководството и изпълнителния съвет на МВФ.

Зеленски ще проведе първите си разговори лице в лице с руския президент Владимир Путин в понеделник в Париж, където към тях ще се присъединят лидерите на Германия и Франция.