Британските консерватори запълниха овакантеното от бившия премиер на страната Дейвид Камерън място в законодателния орган, но партията загуби част от гласовете си, съобщава "Франс прес".

Камерън подаде оставка след референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС, а също така напусна и парламента.

Кандидатът на консерваторите Робърт Кортс спечели мястото в Уитни, Оксфордшър, Южна Англия, с 5 702 гласа или с 45% в сравнение с 60 на сто на парламентарните избори през 2015 година, когато Камерън спечели в района.

Кортс нарече Камерън "велик премиер и брилянтен депутат", след като обяви победа на местния вот.

Възраждащите се либералдемократи - бивш коалиционен партньор на консерваторите, изпревариха лейбъристите и заеха второто място в Уитни.

Лидерът на партията Тим Фарън заяви, че второто място представлява връщане в "голямото политическо време" за центристката партия, която изгуби позиции след парламентарния вот през миналата година.

В същото време бившата актриса и кандидат на Лейбъристката партия Трейси Брабин зае мястото на колежката си Джо Кокс, която беше убита през юни.

„Смърт на предателите, свобода за Великобритания”, изригна в съда предполагаемият убиец на Кокс

„Смърт на предателите, свобода за Великобритания”, изригна в съда предполагаемият убиец на Кокс

52-годишният е официално обвинен в убийство

Брабин спечели с 85% от гласовете, като нито една от големите партии не излезе с кандидат като уважение към Кокс, която беше намушкана и застреляна в Батли и Спен в Йоркшир, Северна Англия.