Иранският външен министър отмени планираното посещение до австрийския си колега във Виена. Решението е взето, след като канцеларията и външното министерство на Австрия развя израелското знаме като сигнал за солидарност в конфликта на Израел с Хамас, съобщава АП.

Мохамад Джавад Зариф е трябвало да се срещне с австрийския си колега Александър Шаленберг в събота сутринта, но е отменил пътуването заради решението на австрийските лидери да развеят израелското знаме в петък. Говорителят на Шаленберг, Клаудия Туерчер, потвърждава информацията, "съжаляваме за това."

През последните седмици Виена бе домакин на преговори, насочени към връщане на САЩ към ядреното споразумение от 2015 г., насочено към успокояване на опасенията относно ядрените амбиции на Иран. Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай все още са страни по това споразумение.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи написа в туитър в Туитър, че Австрия "досега беше чудесен домакин на преговори", но беше "шокиращо и болезнено да видим знамето на окупационния режим, който брутално уби десетки невинни цивилни, включително много деца само за няколко дни, над държавни офиси във Виена. "

Саудитска Арабия призова външните министри на най-големия орган на мюсюлманските държави в света да проведат среща в неделя. Събранието ще обсъди израелските актове на насилие срещу палестинци и използването на сила от израелската полиция срещу протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде домакин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС), "за да обсъдят израелската агресия на палестинската територия", особено актовете на насилие в близост до джамията Ал-Акса, съобщи органът в събота.

ОИС със седалище в Саудитска Арабия включва държави Иран, Турция, Индонезия и редица държави с мнозинство от мюсюлмани. Джамията Ал-Акса е едно от най-свещените места за исляма, е чувствителен и емоционален въпрос за мюсюлманите по целия свят. ОИС е създадена преди 51 години в отговор на нападение на еврейски екстремисти с палеж срещу джамията Ал-Акса в източен Йерусалим.

Пета нощ на конфликта между ХАМАС и Израел, армията порази военни цели на ислямистите

Пета нощ на конфликта между ХАМАС и Израел, армията порази военни цели на ислямистите

В два големи града беше обявена тревога...

Войнственото крило на "Хамас", бригадите "Иззадин ал Касам", което контролира ивицата Газа, обяви атака срещу група израелски войници в района на еврейското селище Кисуфим на югоизточната граница с Израел. Това съобщи в събота палестинската радиостанция Саут Ал-Акса, цитирана от ТАСС.

Според нея ударът е нанесен с безпилотни летателни апарати "Шихаб" с експлозиви и минохвъргачни снаряди. Обясняват, че това е отговорът на "Хамас" на последните жертви и разрушения в сектора, по-специално в бежанския лагер Ал-Шата западно от Газа, където според последните данни бяха убити 10 души, 8 от които непълнолетни в резултат на израелски обстрел.

По-рано в събота бригадите "Иззадин ал Касам" обявиха изстрелването на "градушка от ракети" в посока градовете Ашкелон и Беер Шева, разположени в южната част на Израел.

Най-малко 139 души, включително 39 непълнолетни, са убити и над 1000 са ранени в резултат на израелски обстрел на ивицата Газа от понеделник вечерта. Това съобщи в събота Министерството на здравеопазването на крайбрежния анклав.

Междувременно един човек загина в събота в предградие на Тел Авив в резултат на масирани ракетни атаки от ивицата Газа, съобщава израелското държавно радио Kan.

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Протести по света подкрепят палестинците, правителства в Европа показват солидарност с Израел

През шестте дни на конфликта радикали от ивицата Газа изстреляха поне 2300 ракети по израелските градове, около 1000 от които бяха прихванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен". Това съобщи в събота пресслужбата на израелската армия.

"От началото на операция "Охранители на стените" от ивицата Газа в Израел са изстреляни около 2,3 хиляди ракети, от които 380 са паднали и са експлодирали в самата ивица Газа. Системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" е прихванала около 1000 ракети", се казва в изявление на военните.

Също така, израелската система за противовъздушна отбрана прихвана в събота безпилотен летателен апарат, пълен с експлозиви, влетял на територията на Израел от ивицата Газа.

"Системата прихвана БЛА с експлозиви, който летя от ивицата Газа към Израел. Израелските военновъздушни сили проследяваха БЛА, докато не бе прихванат", допълва армията.

Американски пратеник пристигна в Тел Авив за преговори за деескалация, съобщава БиБиСи. Хади Амр ще участва в преговори с израелски, палестински и представители на ООН и ще засили това, което според американските дипломати е необходимо за "устойчиво спокойствие".

Събота е денят, в който палестинците отбелязват това, което наричат ал-Накба - катастрофата. Отбелязва се изселването на стотици хиляди палестинци, принудени или изгонени от домовете им в арабско-израелската война, започнала ден след обявяването на независимостта на Израел през 1948 г.

"Перспективата за повече проблеми в събота е съвсем реална", коментира кореспондент на БиБиСи Пол Адамс. Около 10 000 палестинци са напуснали домовете си в Газа от понеделник заради конфликта, според ООН.

"Хамас" обяви атака срещу израелски химически завод близо до границата с Газа

"Хамас" обяви атака срещу израелски химически завод близо до границата с Газа

Израелските военни няма да предупреждават предварително за началото на наземна операция

Мартин Индки, който служи като посланик на САЩ в Израел по време на администрацията на Клинтън, вярва, че има голям шанс боевете да бъдат прекратени скоро. "Мисля, че и двете страни имат ограничени цели и по същество стигат до точката, в която няма смисъл, нито Хамас, нито Нетаняху да продължат тази война".

Ветеранът палестински политик Ханан Ашрауи казва, че не се надява много, че участието на Амр ще доведе до спиране на бойните действия. "Байдън чакаше цяла седмица, преди да изпрати трето, четвърто ниво, дори не трето, четвърто ниво и смятате, че израелците ще слушат", обясни тя пред БиБиСи.

"Американците забавиха заседанията на Съвета за сигурност. Мисля, че това е нещо като проформа. Ако те наистина искат да се свърши работа, те могат, на най-високо ниво, да излязат и да кажат "спрете обстрела, спрете убийствата"."