Въпреки че в преговорите по ядрената програма между Вашингтон и Техеран остават големи пропуски, до седмици може да се постигне споразумение и да се възобнови спазването на ядреното споразумение за Иран от 2015 г., ако иранските власти решат да го направят. Това е заявил пожелал анонимност високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Само времето ще покаже, защото както казах, в крайна сметка това е въпрос на политическо решение, което трябва да бъде взето в Иран, е добавил той.

Американските власти се завръщат в австрийската столица Виена тази седмица за четвърти кръг от непреките преговори с Иран за това как да възобновят спазването на сделката, която бившият президент Доналд Тръмп изостави през 2018 г.

Всички страни от първоначалната сделка - Иран, Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати - се присъединиха към преговорите във Виена, като главни европейски дипломати се движат между делегациите на САЩ и Иран.

Припомняме, че в началото на май, Държавният департамент заяви, че информацията, която се появи по-рано в медиите за постигането на споразумение между САЩ и Иран за размяната на затворници, не отговаря на реалността.

"Съобщенията, че е постигнато споразумение за размяната на затворници, не отговарят на реалността. Както казахме, винаги повдигаме въпроси относно задържаните или изчезналите американци в Иран. Няма да спрем, докато не успеем да ги съберем със семействата им ", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ и Иран водят непреки преговори във Виена

САЩ и Иран планират да организират обмен на задържани граждани. Според телевизионния канал задържаните иранци са помогнали да заобиколят икономическото ембарго на САЩ.

Като част от обмена на граждани САЩ ще изплатят 7 милиарда долара от замразени ирански активи. Освен това Иран и Великобритания са провели подобни преговори, подчертава телевизията.

В края на април беше съобщено, че администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за почти пълна отмяна на някои от най-строгите санкции, наложени на Иран.

Иран съобщи за прогрес в преговорите със САЩ

Иран съобщи за прогрес в преговорите със САЩ

Няма потвърждение от Белия дом