Днес почина най-възрастният мъж на планетата, съобщават официални лица, цитирани от „Франс прес”.

Ясутаро Коиде е починал на 112-годишна възраст в Централна Япония, разкри местен представител.

Коиде, който е роден няколко месеца преди братята Райт да направят първия успешен полет, е починал в болница в централния японски град Нагоя, където е живял голяма част от живота си, добави представителят.

Столетникът, признат за най-възрастния мъж на планетата (112 години) миналата година, е починал вследствие на сърдечен удар и пневмония, поясни представителят.

Японецът е бивш шивач, който е роден на 13 март 1903 година в префектура Фукуи, северозападно от столицата Токио. Той е получил сертификат от „Световните рекорди на Гинес”, след като друг японец, който е бил с един месец по-възрастен, е починал през юли 2015 година.

Преди време Коиде е бил попитан за тайния ключ на дълголетието: „Най-доброто нещо е да се избягва прекалено много работа и да се живее с радост”.

Япония е известна с дълголетниците си. Около ¼ от японското население, което е около 127 милиона, е на възраст над 65 години.

Не е ясно кой става най-възрастният мъж на света.

В момента най-възрастният човек на планетата е американката Сузана Джоунс, която е на 116 години. Тя е родена на 6 юли 1899 г.