Израелските партии "Синьо и бяло" и "Ликуд" постигнаха съгласие следващите избори да се проведат на 2 март 2020 г., понеделник, ако не бъде постигнато коалиционно споразумение през следващите два дни, пише "Таймс ъв Израел".

Трети вот в Израел отново няма да реши политическата криза

Трети вот в Израел отново няма да реши политическата криза

Проучване показва изравнени сили на основните партии

Кнесетът се очаква да бъде разпуснат в сряда вечерта, което ще потвърди провала на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и на лидера на "Синьо и бяло" Бени Ганц да формират коалиционно правителство след предсрочните избори през септември.

Ако нито един депутат не получи подкрепата на най-малко 61 свои колеги в 120-местния Кнесет до сряда, Израел ще проведе избори за трети път за по малко от година. След изборите през април страната не успя да състави правителство.

Предложената дата трябва да бъде прокарана в Кнесета на три четения, което вероятно ще стане без проблем, тъй като двете партии имат парламентарно мнозинство.

56% от израелците искат оставката на Нетаняху за корупция

56% от израелците искат оставката на Нетаняху за корупция

Премиерът официално бе обвинен

Безпрецедентните трети избори за под година ще се проведат в понеделник, което за първи път ще се случи в историята на страната, тъй като обикновено се организират във вторник. Промяната е заради поредица от годишнини и празници, които се падат във вторниците на март.