От рядко сърдечно заболяване на 66 г. почина Мартин Макгинес, бивш командир на Ирландската републиканска армия и бивш заместник първи министър на Северна Ирландия в продължение на 10 години, предаде Би Би Си.

Бившият лидер на ИРА се превърна в миротворец след споразумението от Разпети петък през 1998 г. Той става заместник първи министър през 2007 г., а през януари 2017 г. подаде оставка в знак на протест срещу манипулиране на енергиен скандал.

Тереза Мей, министър-председателят на Великобритания, определя неговата работа като "основен исторически принос" във връзка с дългия път на Северна Ирландия от конфликт към мир. Премиерът Мей коментира, че тя никога не може да толерира пътя, по който е поел в по-ранната част от живота си, но Мартин Макгинес в крайна сметка изиграва важна роля за разрешаване на конфликта.

Тони Блеър коментира пред Би Би Си, че това, което е направило Мартин Макгинес страшен враг, също така го е превърнало и в невероятен миротворец.

Ирландският премиер Енда Кени заявява, че смъртта му представлява изключителна загуба не само за политиката в Северна Ирландия, но и за всички на Острова.

Депутатът от Демократическата юнионистка партия Найджъл Додс, оцелял при атака с пистолет в Белфаст през 1996 г., коментира, че те също не могат да забравят миналото му, но и "самият той не можа да забрави миналото си. Това ще бъде труден ден и за жертвите. Но по отношение на мирния процес той наистина помогна хората да продължат напред".

Мартин Макгинес е израснал в Богсайд, Дери. През 1972 г., на 21-години, той е втори по ранг в командването на ИРА в Дери, както и по време на Кървавата неделя, когато 14 протестиращи за граждански права са убити в града от войници.

Той е осъден от Специален наказателен съд на Ирландия, бил е арестуван в близост до една кола, съдържаща взривни вещества и боеприпаси. Излежава две присъди, както и за членството си в ИРА.

Лидерският му потенциал е забелязан още на 22 години, когато той и Джери Адамс са транспортирани в Лондон за тайни преговори с британското правителство.

Макгинес твърди, че е направил преход към политиката, когато напуска ИРА през 1974 г., но експерти по сигурността смятат, че той все още е лидер по време на някои от най-известните атаки на организацията в средата на 80-те години на 20 век.

Мартин Макгинес е главен преговарящ за мирния процес, но промяната в политиката отнема доста време. В последните години мантрата му е "Моята война приключи. Моята работа като политически лидер е да предотвратя тази война".