На китайските хардлайнери им липсват части от мозъка. Това заяви живеещият в изгнание духовен лидер на Тибет Далай Лама, съобщава Ройтерс.

Коментарите на Далай Лама вероятно ще вбесят Пекин, който разглежда носителя на Нобелова награда за мир като опасен сепаратист.

Далай Лама живее в изгнание в Индия след неуспешен опит за отхвърляне на китайското управление в Тибет през 1959 г. Духовният лидер настоява Китай да предостави истинска автономия на Тибет.

В интервю за телевизионното шоу на Джон Оливър в северния индийски град Дарамсала, където е базирано тибетското правителство в изгнание, духовният лидер изтъкна, че той може да бъде последният Далай Лама на Тибет.

"Много е вероятно. Ако стана последният Далай Лама, бих се почувствал много щастлив", каза той.

Китай обяви, че традицията трябва да продължи. Атеистичните комунистически лидери твърдят, че имат право да одобрят наследника на Далай Лама, тъй като е наследено от китайските императори.

И преди Далай Лама намеква, че може да бъде сложен край на дълголетната традиция.

Запитан дали е обезпокоен, че Китай може да избере нов духовен водач на Тибет, Далай Лама отговори, че това би било глупаво.

"Обикновено мозъкът ни притежава способността да създава здрав разум. Китайските хардлайнери, в техните мозъци, тази част от мозъка им липсва", изтъкна той.

Външното министерство на Китай не е коментирало думите на Далай Лама.